Тема: грипп A/H1N1
Перепостил с www.ultras.org.ua .Думаю точка зрения врача будет очень полезна вам:
Yaroslav
Повірте, це 100% не черевний тиф (почитайте хоча б у вікіпедії, що це за захворювання). Я ще розумію, якби сказали, що чума чи сибірка, в них хоча б легенева форма є. А тиф - плід чиєїсь хворої уяви. В Тернополі кожного року пару бомжів з черевним тифом лікуються. І весь слух про тиф пішов, бо десь лікується один пацієнт з тифом.
І повірте, віруси в побутових відходах (смітті) не розмножуються. Всім вірусам для продукції собі подібних потрібні живі клітини, де б вони могли б за рахунок цієї клітини отримати вірусну ДНК. З мертвих клітин вони цього не отримають. В смітті можуть розмножуватися тільки бактерії. Я ще розумію, якби в нас був спалах якоїсь дизентерії чи інших кишкових інфекцій. Але ніяк не вірусних. Тому не потрібно все ліпити в одну купу. Сміття тут точно ні при чому. Більше того - проблема з вивозом сміття - це якраз і є політика.
Зате не перестають тішити дебіли з МОЗ. Тиждень вони встановлювали, що це вірусне захворювання (хоча це було зрозуміло з 6 жовтня, коли до почали поступати такі хворі), тепер закупили вакцину від грипу, яка вже нах** потрібна, бо вакцинуватися треба хоча б за місяць до спалаху захворювання, а вакцинуватися зараз - всерівно, що стріляти собі в скроню (хоча все зрозуміло - тупо списують бабки). Краще накупили б дихальної апаратури, якої просто не хватає (це при тому, що реанімації Тернопільської області мають одне з найкращих забезпечень дихальними апаратами в Україні).
Звісно - найгірше, це паніка. Швидкий ріст захворюваності пов'язаний з тим, що раніше багато людей переносили грип на ногах і не зверталися за медичною допомогою. Зараз же при перших симптомах чим скоріше викликають швидку. Тому я б не сказав, що ситуація чимось надзвичайна. Смертність від грипу (точніше його ускладнень) завжди була, просто вона не реєструвалася як смертність від ускладнень грипу, а йшла під іншими захворюваннями, щоб не портити статистику. Зараз же таке враження, що людина не може просто вмерти собі від інфаркту чи інсульту - обов'язково скажуть, що вмер від грипу. А деколи простіше смерть списати на новий "смертельний" грип, ніж на якісь лікарські помилки. Так і росте смертність. Єдине, що дійсно дуже багато ускладнень у вигляді важких пневмоній - але наявність такої пневмонії, ще не вирок. На даний момент виліковується близько 85% таких пацієнтів.
Тому не впадайте в паніку, але будьте уважні до свого здоров'я.
З.І. Сорі на офтоп, але наболіле.
З.З.І. Щоб не виникало дурних питань - я завідувач реанімаційним відділенням однієї з Тернопільських лікарень.
З.З.З.І. І ще скажу про засоби індивідуального захисту. Шарфи - це брєд, тому що ви не можете гарантувати, що кожного разу одіваєте його так само. Тобто - одного разу ця сторона дозовні і насичується вірусами, іншого - досередини і ви тими вірусами дихаєте. Звичайні одноразові маски тому і називаються одноразовими, що користуватися ними можна не більше 2 годин, після чого їх треба викинути. Тому найкраще пошийте, або десь роздобудьте 6-шарову марлеву пов'язку. Її можна після використання випрати, пропрасувати і знову використовувати безліч разів.
Не хворійте!